Tieteellis-gastronominen ruokaklubi

Tieteellisgastronominen ruokaklubi – tuttujen kesken TG-klubi – on Turun yliopiston ja Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston yhteinen avoin tapahtuma, joka kokoontuu joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona, kesä- ja joulutaukoja lukuun ottamatta. Klubi-illoissa eri kaupunkien välillä on etäyhteys, ja ryhmässä keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista luonnontieteellisestä, kulttuurihistoriallisesta ja gastronomisesta näkökulmasta. Illat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Kolme kaupunkia ja kuukausittain vaihtuva teema

Turussa tapahtumista vastaavat Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus ja Flavoria-tutkimusalusta. Klubi kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17–19. Iltojen teemat julkaistaan etukäteen Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa sekä tällä tapahtumasivulla.

Klubi järjestetään samaan aikaan sekä Helsingissä, Turussa että Seinäjoella, ja keskustelua kolmen kaupungin välillä käydään etäyhteydellä. Illat ovat luonteeltaan hyvinkin vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta.  Iltojen parasta antia ovat teemaan liittyvät maistelut ja aistinvaraiset arvioinnit, joihin osallistuvat kaikki (halukkaat) ja jotka johtavat aina polveileviin keskusteluihin ruoasta ja sen moninaisista merkityksistä osana arkea ja juhlaa.

Klubi-iltojen koosteet julkaistaan jälkikäteen blogiin, johon voi tutustua täällä.

Tervetuloa mukaan kaudella 2025

TG-klubi palaa tauolta helmikuussa, ja ilmoittautuminen kevätkauden iltoihin on nyt avattu. Viime vuodesta poiketen Helsingissä klubi-illat järjestetään jatkossa Agronomiliiton tiloissa, ja Turun ja Helsingin iltoihin ilmoittaudutaan alla olevien linkkien kautta. Seinäjoen illoista saat lisätietoa Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston sivuilta.

5.2.2025 klo 17–19 | teemana sipuli

Ilmoittaudu Turkuun
Ilmoittaudu Helsinkiin

5.3.2025 klo 17–19 | teemana kasviöljyt

Ilmoittaudu Turkuun
Ilmoittaudu Helsinkiin

2.4.2025 klo 17–19 | teemana rahka, viili ja jogurtti

Ilmoittaudu Turkuun
Ilmoittaudu Helsinkiin

7.5.2025 klo 17–19 | teemana jäätelö

Ilmoittaudu Turkuun
Ilmoittaudu Helsinkiin

Missä ja miten?

Turussa klubi järjestetään Turun yliopiston tiloissa sijaitsevassa Aistikattilassa ja Helsingissä Agronomiliiton tiloissa.

Turku
Aistikattila, Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku

Katso karttalinkki

Helsinki
Agronomiliiton toimisto
Pohjoinen Makasiinikatu 6 A 8
00130 Helsinki

Katso karttalinkki

Seinäjoki
Katso tarkemmat tiedot Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston sivuilta

Lisätietoja:
Anni Kerttula
flavoria@utu.fi

Jaakko Räkköläinen
jaakko.j.rakkolainen@utu.fi

Syyskauden2024 teemojen jälkipohdinnat

Aiemmat teemat


Klubin historiaa

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on luotsannut yhdessä keittiömestari ja tietokirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa luonnontieteellis-gastronomista ruokaklubia Helsingin suunnalla jo vuodesta 2009 alkaen. Syksyllä 2021 klubia alettiin järjestää Helsingin toteutuksen rinnalla myös Turussa Flavorian Aistikattilassa. Syksyllä 2023 mukaan liittyi Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto eli klubi-iltoihin voi nykyään osallistua myös Seinäjoella.


Liity sähköpostilistallemme

Jos olet kiinnostunut saamaan tietoa Tieteellis-gastronomisesta ruokaklubista ja tulevista tapahtumista, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisella lomakkeella. Antamiasi tietoja käytetään vain klubiin liittyvistä asioista tiedottamiseen, ja käsittelemme henkilötietojasi tämän tietosuojailmoituksen mukaisesti.